3 Şubat 2013 Pazar

ÖZGÜRLÜK


         Özgürlük insanlığın, insan olmanın, var olmanın ön şartı.
         Özgürsen  mutlusundur. Hayat senin için güzeldir. Fakirlik, zenginlik senin özgürlüğün içinde değerlendirebileceğin şeylerdir. Hatta tutsak bile olabilirsin, kader seni birilerinin eline esir dahi düşürmüş olabilir. Ama özgürsen,  seni esir edenler senin en fazla canını alabilirler ama özgürlüğünü asla alamazlar.
         Kimler özgür  olamaz? 
         Hayvanlar aleminden cevap arayalım. Sadece ehilleşenler. Mesela kümes hayvanları özgür değildir. Ehilleşen at özgür değildir. Boynuna kovboyun kemendi geçtiği anda ondan kurtulamazsa özgürlüğünü kaybeder. Koyunlar hiç özgür değildir. Çünkü onlar özgür olmasını bilmezler. Keçiler farklıdır, insanlar onları ehlileştirmek istemiştir ama onlar fırsatını bulur bulmaz özgürlüklerine koşarlar.
         Bunların yanı sıra istenilse dahi ehilleştirilemeyecek olanlar vardır. Mesela kartallar, aslan, kaplan, kurt, vb. Bunların hepsi insanlar tarafından asil lakabıyla anılırlar. Güçlülüğün, kuvvetliliğin simgesidirler. Hakikaten de bunlar doğada güçlü hayvanlardır.
         Köpeklerle kurtların durumu farklıdır. Köpekler ehlileştirebilmişlerdir. Ve efendilerine son derece sadıktırlar. Efendilerinin  kalk, otur, git, gel, saldır gibi emirlerini harfiyen yerine getirirler. Koyunların bekçisidirler ve koyunlarla iyi geçinirler. Ancak herhangi bir kurt saldırısında  bir kuzuyu da feda etmekten kaçınmazlar. Kurtlar köpeklerin akrabası da olsalar, ehlileştirilmesi mümkün olamamıştır. Ancak köpeklerle melezleşen nesli, ehlileşmeye yatkın olabilmiştir.
         Bu şu anlama gelebilir. Güçlüler özgürdür, güçsüzler ehilleşir özgür olamazlar. Bu köle mantığıdır. Sadece koyunlar özgürlüğü bilmez.
         Serçe güçsüzdür, ürkektir, temkinlidir.  Ama özgürdür. Serçenin özgürlüğünü elinden almaya kalksanız, çırpınır. Hata onu tutsak bile edemezsiniz. Kafeste yaşatamazsınız.. Tutsaklığı kabul etmez.
Ya özgür olur. Ya da ölür. Onun için ölüm izzettir. Kafeste yaşamak ise zillet.
         İnsanların hepsi özgürlüğü seçmek mecburiyetindedir. Çünkü insanlığın gereği budur. İnsan olmanın şartı budur.
         Allah(c.c.) insanı farklı yaratmıştır. O dünyanın düşünen tek varlığıdır. Onun dışında ki varlıklar yani hayvanlar düşünmezler. Allah(c.c.) insanlara düşünsünler diye düşünebilen bir beyin bahşetmiştir.
Herkesin de bu düşünebilen beyninin kıymetini iyi bilmesi gerekir. Ve Allah (c.c.) insanlara bu düşünebilen beyni ile her şeyi özgürce düşünebilme kabiliyetini de vermiştir.
         Düşünebiliyor musunuz? Allah(c.c.) kendi yarattığı beynine yaratıcısını inkar etme düşüncesini bile düşünebilmesinin özgürlüğünü vermiştir.
         Şimdi hal böyle iken ve bu tespitleri yapmış iken.
         Acaba kim kimin düşüncesine engel olabilir veya engel olmaya kalkabilir. Allah'(c.c.) ın engellemediği bir şeyi nasıl insanlar engelleme cesaretine veya yasaklamasına girebilir.
         Buradan şu sonuç çıkmasın. Allah(c.c.) öldürmeyi de, hırsızlık yapmayı da diğer kötülükleri de 
var etmiştir.  O zaman bunlar da engellenmemelidir denemez.  Ben düşünceyi söylüyorum ve onu yazıyorum. Eylemi söylemiyorum.
         Eylem; yapan kişinin sonucuna katlanacağı bir şeydir.  Eylemin hem bu dünya içinde  hem de inancına göre ahrette bir karşılığı vardır. İyi eylemin karşılığı mükafat olacağı gibi, kötü eylemin karşılığı cezadır.
         Yazmak bir eylem midir? Evet. Yazmak düşüncelerin kağıda dökülmesi eylemidir. Hepsi bu kadar. Düşüncelerin kağıda dökülmesi ise, bu düşüncelerin başkaları ile paylaşımı anlamına gelir.
Demek ki yazan kişi düşüncelerini başkaları ile paylaşmak istemiştir.
         İşte önemli olan nokta buradadır. Düşünen insan yazmasını bilmelidir. Hangi fikirde olursa olsun, hangi düşüncede olursa olsun, düşüncesini özgürce kağıda dökebilmelidir. Ve bunu da hiç kimse ve hiç bir kanun engellememelidir.
         Çünkü yazılan düşünce tartışmaya açılacak, legal hale gelecek ve eğer yanlışlıkları varsa bu yanlışlıklar düşünce sahibine aktarılacaktır. Belki de düşünce sahibinin eyleme dönüştürebileceği yanlış bir düşüncesinin eylemi böylece engellenmiş olacaktır.
         Yasaklama, yanlış bir düşüncenin eyleme dönüşmesini kolaylaştırır.
         Allah(c.c.) Kuran-ı Kerim'inde Kalem suresini indirmiştir. O surede kalemle yazı yazanlara yemin etmiştir. Kalemle yazı yazanları övmüştür. ''Biz insana kalemle yazı yazmasını öğrettik.'' demiştir.
         Düşünce serbesttir deyip, düşündüğünü yazanları suçlamak, onları engellemek insanlık suçudur.
         Özgürlük. özgürce yazabilmekten başlar. Özgürce yazabilen bir toplum, toplum olarak özgürlüğünü yakalar ve kimselere  özgürlüğünü engelletmez . Onlarla kolayca mücadele eder.
         ''Özgürlük benim karakterimdir.''
         Özgürlük benim her şeyimdir.
         Zilletle yaşamaktansa, izzetle ölmek her zaman daha iyidir.
         Selam ve dua ile...

         Serdar  AYDIN
         serdarayd@yahoo.com

         2001- İznik Yorum gazetesi