3 Şubat 2013 Pazar

NAİL İLE TOTO


        Nail ile Toto iki kardeş, ikisi de meczup. Toto öldü. Nail yaşıyor. Ömrü oldukça sağlığı müsaade ettiği sürece cenazelerimizin ibriğini taşıyacak.
        Nail meczup olmasına rağmen temiz giyinir, intizamlıdır. Parasını daima cüzdanında veya mendilinde iç cebinde taşır. Her zaman parası vardır. İbrik taşıdığı için çalışıyor sayılır ve bunun karşılığında da ücretini alır. İçki kesinlikle içmez, camiyi cemaati sever. Camide, cenaze namazında bir bakmışınız aynı saftasınız. Sevimlidir insanlara faydası vardır zararı yoktur. Gölü çok sever. Bazıları onu kızdırmak ister. Çok kızdığında bir elini ısırır diğer elini yumruk yapar kaldırır.
        Toto öleli çok oldu. Bir çok kişi onu unuttu bile. Onun adını bile bilmedik. Toto deyip geçtik. Adı Ali idi. Oda meczuptu. İnsanlar ona kola içirse bunun içinde içki var dese o kolayı içer içmez sarhoş olurdu. Sonraları onu içkiye, şaraba hatta ispirtoya alıştırdılar. Senin gibi kimse içemiyor dediler. Herkesin maskarası oldu. Ve sonunda alkolik oldu.
        Pis bir görüntüsü vardı. Üstü başı pejmürde  idi, kötü kokardı, küfür ederdi. Son zamanlarda itilip kakıldı. Ama bunların hiç biri onun suçu değildi. Onu bu hale bizler getirmiştik. Ve öldü gitti.
        Ben şöyle düşünmüşümdür: İki kardeş, iki meczup, iki portre, iki farklı yapı; Biri insanların yanlış yaklaşımı sonucu içkiye alışıyor ve karşımıza Toto Ali çıkıyor. Bir ömür yaşıyor, içki yüzünden abisinden daha önce ölüyor. Ve yaşamı boyunca içki içen bir insanın toplum içinde düştüğü durumu bize biraz da mizahi anlatıyor.
        Ve Nail, hala aramızda yaşıyor. Onu seviyoruz. İçki içmiyor, çoğunlukla cenazelerde gördüğümüz için bize ölümü hatırlatıyor. Onun için bir çoğumuz, onunla toto da olduğu kadar eğlenemiyor. Mutlaka ona da içki içirmek isteyen olmuştur. Ama başaramamışlar anlaşılan. Ve başaramayacaklar. O bizim ibriklerimizi taşımaya devam edecek. Bir komutan edası ile cenaze kortejlerine başkanlık edecek.
        Allah bu iki kardeşte, bu iki meczupta, bu iki portrede bize neler anlatmak istemiştir acaba...
        Bir çok Müslüman toto içki içti diye, içkiden öldü diye cenazesine bile gitmek istememiştir.
        Ama ben biliyorum ki sen cennettesin Toto Ali, Süleyman, Ahmet... Nail de gelecek ve orada  buluşacaksınız.
        Çünkü siz meczupsunuz ve bu yazılanlardan hiç haberiniz olmayacak . Siz hiç bir şeyden sorumlu değilsiniz. Hiç bir şeyin hesabı size sorulmayacak.
        Ama biz akıl baliğ olanlara...
        Bana şefaatçi olur musunuz Toto, Nail...?
                        Selam ve dua ile...
                                                        Serdar AYDIN
                                                         serdarayd@yahoo.com
                                                       2001- İznik Yorum Gazetesi